Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Här är Svenska Bioenergiföreningens kritik mot Miljöstyrningsrådet

Publicerad: 29 juli 2010, 03:55

Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier för drivmedel är här. Fast Svenska Bioenergiföreningen saknar krav på redovisning av växthusgasutsläpp från fossila drivmedel och anser att rådet borde ha gått längre i sina krav.


Ämnen i artikeln:

Miljöstyrningsrådet

Kommuner och andra upphandlingsaktörer lämnas utan vägledning för att säkerställa låga co2-utsläpp från fossila drivmedel. Branschorganisationen Svenska Bioenergiföreningen, som organiserar företag som framställer, hanterar och använder olika typer av biobränslen, anser att Miljöstyrningsrådet borde ha gått betydligt längre i sina nypublicerade upphandlingskriterier.

Miljöstyrningsrådet kräver att biodrivmedelsbolagen ska redovisa att de minskar klimatutsläppen i förhållande till bensin och diesel. Samtidigt behöver oljebolagen inte redovisa att de uppnår det referensvärde som biodrivmedels klimatnytta jämförs med.
– För att bevisa biodrivmedlens verkliga klimatnytta är det av största vikt att även de fossila drivmedelsproducenterna redovisar sina klimatutsläpp, säger Gustav Melin, vd för Svenska Bioenergiföreningen.

När det
gäller redovisning av co2-utsläpp från fossila drivmedel väljer Miljöstyrningsrådet att avvakta legala EU-baskrav som ska vara klara den 1 januari 2011. Om så inte är fallet kommer rådet att lägga till kompletterande krav.

Föreningen
anser att Miljöstyrningsrådets agerande riskerat utvecklingen mot ett fossiloberoende samhälle snarare än att underlätta. Lägre krav och mindre administrativ börda för fossila drivmedel är inte miljöstyrning, lyder slutklämmen på kritiken.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Miljöstyrningsrådet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.