Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Här finns fastighetsbeståndet med lägst energiförbrukning

Publicerad: 7 september 2016, 11:20

I Malung-Sälen förbrukar fastighetsbeståndet 29,2 MWh per person. I Lerum ligger samma siffra på 2,3 MWh. Skillnaderna mellan kommunerna är enorma.


Ämnen i artikeln:

Energi och Miljö

Bor du i Lerums kommun? Grattis, i så fall är ditt boende det mest energieffektiva i Sverige. I varje fall i genomsnitt. Det visar ett nytt energiindex som mäter energiförbrukningen i fastigheter i Sveriges kommuner. Enligt indexet är det stora skillnader mellan kommunerna och Lerum hamnar på första plats. Högst energiförbrukning finns i fastighetsbeståndet i Malung-Sälen.

Energiindexet har tagits fram av samarbetet Near4you som består av ett antal företag inom ventilation, värme och styrsystem. Enligt Near4You går 40 procent av den svenska energiförbrukningen i dag till att värma och kyla fastigheter. Företagen hävdar också att det går att minska energiförbrukningen i fastigheter med cirka 40 procent genom att se till helheten och justera hur de olika delarna i energisystemet fungerar tillsammans.
”Med energiindexet vill vi uppmärksamma att fastigheter står för en väldigt stor del av energiförbrukningen i samhället och att det finns betydande lokala variationer. Fastighetssektorn behöver ta ett större ansvar om vi ska klara klimatmålet på 1,5 graders uppvärmning”, säger Mats Bjelkevik, ordförande i Near4you, i en kommentar.

Near4you konstaterar också att Lerum, som toppar indexet, bedriver ett intensivt arbete med energieffektivisering. I indexet rankas kommunerna utifrån hur mycket energi kommunens fastigheter förbrukar per invånare. I Lerum ligger förbrukningen i fastighetsbeståndet på 2,3 MWh per person, i Malung-Sälen är siffran 29,2 MWh per person.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Energi och Miljö

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.