Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Energi

Här finns nästa jättemarknad för solenergi

Publicerad: 12 Maj 2011, 09:15

Nu fokuserar de stora spelarna inom solenergi på Indien. Anledningen? Politik, 404 miljoner människor utan elektricitet och osäkerhet på de europeiska marknaderna.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikSolenergiGreentechSolcellerForskningIngenjör

Indien väntas bli nästa stormarknad för solenergi. Aktörer som First Solar och Suntech Power har nyligen uttryckt fokus på försäljning i landet. Orsakerna är flera, rapporterar Earth2tech. Bland annat initierade den indiska staten programmet National Solar Mission i januari 2010. Målet är att bygga 20 GW nätansluten solenergi och ytterligare 2 GW icke nätansluten solenergi till 2020. Utöver det har den indiska delstaten Gujarat inlett ett eget incitamentsprogram för solenergi.

Bristen på elektricitet i Indien väntas också driva på utvecklingen. 404 miljoner människor i landet vars befolkning uppgår till drygt 1,2 miljarder människor saknar elektricitet, enligt IEA, skriver Earth2tech. Den indiska energiförbrukningen uppgår idag till 830 TW.

Osäkerheter kring de europeiska marknaderna för solenergi, med bland annat försämringar i incitamentsprogrammen för solcellsanläggningar i Tyskland och italien, väntas också bidra till en fokusering på Indien.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.