onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Här kör energiministern världens snålaste bil

Publicerad: 3 juli 2014, 21:02

Miljöaktuellt fanns på plats när Anna-Karin Hatt (C) tog sig en tur i Visby hamn.

Ämnen i artikeln:

Anna-karin HattVolkswagenBioenergiBiogas

Den finns i bara 200 exemplar i världen. De kostar 1,1 miljoner kronor styck. Volkswagens har byggt vad man menar är världens snålaste bil, en plug-in-hybrid med el- och dieselmotor som drar under en liter bränsle per hundra kilometer.

Bilen är byggd i lättviktsmaterial och väger under 800 kilo. En annan finess, för att få ner luftmotståndet, är att det inte finns några backspeglar utan i stället kameror på utsidan.

– Bilen visar hur lågt man kan gå när det gäller bränsleförbrukning, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen, till Miljöaktuellt.

Under torsdagen passade energiminister Anna-Karin Hatt på att ta sig en provtur med bilen i Visby hamn. Miljöaktuellt hann ställa två frågor efteråt.

Hur känns det?

– Det känns inspirerande måste jag säga. Det har ju länge varit en vision att bygga en bil som går tio mil på en liter bräsle. Det är fantastiskt att man nu kan göra det. Sen är det kanske inte en bil för privatkonsumenten, men den spelar säkert jättestor roll för att utveckla teknik som kan vara användbar i andra bilar.

Om vi har miljöbilar och supermiljöbilar, vad är då nästa steg?

Man behöver inte hitta på nya begrepp. Logiken med de styrmedel vi har, som supermiljöbilspremien och den dag vi får bonus malus, är att skruva på kraven så att man hela tiden driver utvecklingen framåt mot mindre och mindre utsläpp och mer och mer förnybart, säger energiminister Anna-Karin Hatt till Miljöaktuellt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev