Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Här ska vulkanerna ge grön energi

Publicerad: 29 april 2010, 04:49

På Indonesiens 17.000 öar dräller det av vulkaner. Nu ska de sättas i arbete.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Av de drygt 17.000 öar som utgör Indonesien är flera bildade av vulkaniska berg. Omkring 40 procent av jordens geotermiska energipotential anses vara koncentrerad till republiken och ett 70-tal vulkaner är aktiva, enligt Wikipedia. Den indonesiska regeringen har satt upp ambitiösa mål för att börja utnyttja den geotermiska energin, skriver Ecogeek. 2014 ska 4 GW utvinnas, vilket innebär nära fyra gånger mer än de 1.189 GW som utvinns i dag.

Kostnaden för att exploateringen uppskattas till 12 miljarder dollar. Landet har vänt sig till Världsbanken för att få hjälp med finansiering och hoppas även på att privata finansiärer och länder som Japan och USA ska bidra.

Om satsningen lyckas kommer Indonesien att nå långt i det övergripande målet om utsläppssänkningar på 26 procent 2020 jämfört med 2005 och att uppnå ett tillskott på 10 GW ren energi 2014, skriver Ecogeek.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.