Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Heliotropen – det energipositiva hemmet

Publicerad: 23 augusti 2010, 09:59

Ralph Dischs soldrivna bostadshus är inte bara självförsörjande utan genererar dessutom ett energiöverskott till allmänna elnätet.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Det cylindriska bostadshuset Heliotropen, ritat av den tyska arkitekten Ralph Disch, roterar för att följa solens strålar. Konstruktionen genererar fem gånger mer energi än vad den använder, vilket gör huset till ett av världens första energipositiva ”solkrafthem”, skriver Inhabitat.

På byggnadens tak finns ”solseglet”, en stor solpanel på 6,6 kilowatt som vrids – utöver husets rotation – för att matcha solstrålarnas vinkel. Rörligheten gör att solseglet producerar 30 till 40 procent mer energi än en statisk solpanel.

Dessutom är husets balkonger täckta med vakuumsolfångare, och dess handräcken fungerar även som rör för uppvärmning av vatten. För att ta vara på så mycket dagsljus som möjligt så är fönstersidan alltid vänd mot solen. Andra miljösmarta lösningar inkluderar regnvattensamlare och ett avloppsreningssystem.

Disch började arbeta med huset för 25 år sedan, då hans tyska hemstad Freiburg hade planer på att bygga ett nytt kärnkraftverk. För närvarande finns det tre färdiga Heliotrop-bostäder.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev