Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Högtryck för solenergi

Publicerad: 26 september 2014, 09:31

I USA låter Barack Obama sätta upp solceller på Vita huset.
Fotbolls-VM i Brasilien sponsras av världens största solpanelstillverkare, ett kinesiskt företag.
När Ikea börjar sälja solpaneler väljer möbeljätten England som testmarknad, ett land som inte direkt är känt för sitt soliga väder.
Solenergin är på väg att få sitt ordentliga genombrott globalt – men vad innebär det för världen? Vad blir konsekvenserna för människor, miljö och företag när energikartan ritas om i snabb takt?


Ämnen i artikeln:

Barack ObamaFnIkea

Det finns bara en sak som går riktigt bra nu och det är förnybar energi.

Så sa Thomas Sterner i samband med att FN:s klimatpanel, IPCC, kom med sin tredje delrapport i våras, den rapport som handlar om hur utsläppen av växthusgaser i världen ska kunna minska i den snabba takt som behövs.

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet och en av huvudförfattarna till ett av kapitlen i IPCC:s rapport, säger nu till Miljöaktuellt:

– De internationella klimatförhandlingarna går mycket trögt. I flera länder tycks de fossila lobbyintressena vara mycket starka och läget ser rätt mörkt ut.

Enligt Thomas Sterner är det i det här sammanhanget som man kan säga att den dramatiskt snabba framväxten av förnybar energi, särskilt vind och sol, framstår som en av mycket få positiva tendenser.

– Kan det fortsätta och förnybar energi växer i omfattning och sjunker i pris, ja då blir det fortfarande svårt att få till ett internationellt klimatavtal värt namnet, men det kanske ändå är möjligt just därför att det blir uppenbart att kostnaden blir ganska överkomlig, säger Thomas Sterner.

Precis som utvinningen av skiffergas på kort tid lyckades rita om den globala energikartan tyder mycket på att den snabba utvecklingen på solenergiområdet är på väg att rita om kartan på nytt.

Hittills är det solvärmesystemen som globalt har byggts ut mest, där solfångare används för att värma upp vatten, men systemen för solel har skapat störst rubriker.

Exempelvis i Tyskland, som har mest installerad solcellskapacitet (drygt 36 000 MW 2013, att jämföra med Sveriges 43 MW). Tyskland slog rekord under en timma i början av juni då över 50 procent av landets elbehov täcktes av solel.

Tre månader tidigare hade den tyska energijätten RWE erkänt att den totalt missbedömt situationen och att 2013 års förlust på 2,8 miljarder euro bland annat berodde på att solcellsutbyggnaden gjort många av bolagets gas- och kolkraftverk olönsamma.

Nyheter om storsatsningar har även kommit från Chile, Sydafrika, Rumänien, Australien och Pakistan. Globalt sett är det dock utvecklingen i USA som fått mest uppmärksamhet. Här investerar företag som Google och Apple miljardbelopp i egna solenergiparker.

I Mojaveöknen i Kalifornien har världens största anläggning för termisk solkraft byggts – samtidigt som president Obama låtit sätta upp både solfångare och solpaneler – självklart amerikansktillverkade – på Vita husets tak.

– Var fjärde minut ställer ett amerikanskt hem eller företag om till solenergi, där varje panel bankas på plats av en arbetare vars jobb inte kan outsourcas, sa en nöjd Barack Obama i början av året.

Då hade USA på bara fem år gått från 1 200 till 13 000 MW i installerad solcells­kapacitet, vilket motsvarar el för över två miljoner amerikanska hushåll. Samtidigt är antalet människor som arbetar inom den amerikanska solenergisektorn uppe i 143 000, en ökning med 20 procent på ett år, enligt ett dokument som den amerikanska regeringen publicerade i maj.

Thomas Sterner anser att det finns en annan viktig, och något oväntad, aspekt.

– Det intressanta är att vissa intressen som traditionellt är mer republikanska – såsom ranchägare i Texas som i vanliga fall är mycket engagerade i fossil energi – också börjat skaffa sig solfångare och vindkraft och koppla loss sig från nätet. För dem är förnyelsebar energi naturligtvis inte ett alternativ till olja och gas, snarare ett komplement, men intresset finns och därmed minskar motståndet.

Av världens alla länder är dock Kina i en klass för sig. Sven Teske, energiexpert från Tyskland som arbetar för Greenpeace och som tagit fram scenarier för över 40 länder om hur de kan ställa om sina energisystem i en mer hållbar riktning, säger till Miljöaktuellt:

– Kina växer extremt snabbt om man tittar på solcellsutbyggnaden. Förra året över 10 000 MW och i år förväntar vi oss att de installerar över 15 000 MW. Så på bara tre år går Kina om Tyskland.

Enligt Sven Teske är det rimligt att någonstans mellan 20 och 25 procent av världens samlade elproduktion kan komma från solceller 2040, upp från dagens knappa en procent. Några avgörande tekniska genombrott tror han inte sker under den här tiden. Snarare handlar det om en evolutionär förändring där solcellerna blir allt billigare och effektivare.

– Solceller kan produceras väldigt billigt i dag. För fem år sedan var de fem gånger så dyra. Sam­tidigt finns fortsatt potential för att minska produktionskostnaderna ytterligare och den genomsnittliga effektiviteten på solcellerna kan nog fortsätta att öka med en eller två procent per år.

Att solen inte alltid lyser och att det är svårt att lagra energin och använda den under de timmar då solen gått ner framställs ofta som det stora problemet med solenergi.

Enligt Sven Teske har utmaningen framöver inte så mycket med lagringsmöjligheterna att göra, den frågan är löst rent tekniskt även om det ekonomiskt fortfarande är dyrt. Den stora utmaningen handlar i stället om att få politiker och företag att förstå att själva affärs- och marknadsmodellerna vi har just nu inte fungerar särskilt länge till.

– I dag kan alla göra sin egen el. I princip får vi kraftverk utspridda på flera miljoner hustak framöver och det gör att det inte går att agera på samma sätt som tidigare. Energibolag som Vattenfall kommer inte att ha råd att hålla sina stora kraftverk i gång dygnet runt, för den sortens baskraft behövs inte framöver.

Det här gör, enligt Sven Teske, att vissa energislag som kärnkraft och brunkol helt enkelt faller bort från marknaden, främst på grund av tekniska och ekonomiska skäl eftersom de inte passar in i energisystemet.

– Som jämförelse, tänk när den information människor fick sammanställdes centralt och sändes ut till hushållen i form av en papperstidning en gång om dagen. Sen kom internet. Det är spännande tider som väntar även inom energisektorn, säger Sven Teske.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Barack ObamaFnIkea

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.