Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Högutbildade – men noll koll på grön energi

Publicerad: 21 april 2010, 05:19

Tror du – felaktigt – att det installerats mer ny kärnkraft än vindkraft i världen de två senaste åren? Då är du antagligen högutbildad eller man.


Ämnen i artikeln:

KärnkraftMiljöteknikVindkraft

Under de senaste två åren har det installerats mer ny vindkraft än kärnkraft i världen, enligt Global Wind Energy Council och World Nuclear Association. Medan det installerats 912 MW kärnkraft har det under 2008 och 2009 installerats 63 748 MW vindkraft. Men det är något som högutbildade svenskar inte har någon vidare koll på, enligt en Sifo-undersökning beställd av vindkraftbolaget O2. 57 procent i undersökningen tror nämligen att det installerades mest ny kärnkraft. 20 procent har däremot en uppfattning om hur det förhåller sig.

Mest felaktig bild har högutbildade med bakgrund på universitet eller högskola. I den undersökningsgruppen tror 78 procent att det byggts lika mycket eller mer kärnkraft.

– Det är intressant att män och de högutbildade är mest okunniga om vilken typ av elenergi som expanderar i världen, säger Johan Ihrfelt, vd på O2, i ett pressmeddelande.

Bättre koll på energifrågan än tjänstemän och akademiker har arbetslösa och arbetare. Dessutom är äldre och män mer okunniga än unga och kvinnor, enligt undersökningen som gjordes tidigare i år bland 1.000 personer.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.