Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Hyresgästföreningen: ”Hatts energimätare är kontraproduktiva”

Publicerad: 30 september 2013, 11:29

Individuell mätning av värme i flerbostadshus leder inte till någon energibesparing, skriver två företrädare för Hyresgästföreningen


Ämnen i artikeln:

Anna-karin Hatt

”Nyligen presenterade Näringsdepartementet och Anna-Karin Hatt regeringens förslag på hur EU:s energieffektiviseringsdirektiv ska införas i Sverige. Bland annat föreslås lagkrav på individuell mätning och debitering av värme för boende i flerbostadshus vid större renoveringar samt vid nyproduktion. Gällande befintliga bostäder föreslås att Boverket får i uppdrag att utreda för vilka typer av byggnader kraven ska gälla.

Men dessa förslag kommer inte att leda till mindre energianvändning. Tvärtom är risken i stället stor att det leder till både ökad energianvändning och högre hyror för boende i flerbostadshus.

Det finns flerfamiljshus där systemet med individuell mätning av värme har prövats men de flesta projekt har avbrutits, eftersom det inte gav någon energibesparing – snarare tvärtom. Kostnaden för installation av mätare var dessutom hög.

De erfarenheter som finns av individuell mätning och debitering av värme visar alltså att åtgärderna snarare leder till ökad energianvändning. Så varför drar inte Näringsdepartementet lärdom av de försök och den forskning som finns innan de presenterar sina förslag?

Svenska flerbostadshus har en bra grundisolering men saknar ofta isolering mellan lägenheterna. Det gör att värme strömmar fritt mellan husets lägenheter och olika våningsplan vilket innebär att det är svårt att få en rimlig fördelning av kostnaden för värmen mellan de boende. Det finns exempel där värmen har varit helt avstängd i en lägenhet men där innetemperaturen ändå har varit dräglig tack vare värmeströmmar från grannlägenheterna. Hur fördelar man då kostnaden rättvist?

Systemen för individuell mätning och debitering är dyra. I vissa fastigheter kan kostnaden bli flera hundra kronor i månaden per lägenhet. Det är i de flesta fall mycket tveksamt om investeringen kan betalas tillbaka genom lägre energianvändning, vilket innebär att de boende kommer att få stå för hela notan.

Om de boende betalar för uppvärmningen vid sidan av grundhyran riskerar dessutom  energieffektiviseringsarbetet hos många fastighetsägare att avstanna. Då kommer andra mer varaktiga åtgärder som gör att husens fysiska energiprestanda förbättras som t ex fönsterbyte, tilläggsisolering och förbättrad värmestyrning att utebli. I ljuset av det är det obegripligt att Näringsdepartementet väljer att förorda ett förslag som på intet sätt garanterar en energibesparing men däremot riskerar att betydligt större insatser för att få ned energianvändningen försvåras.

Hyresgästföreningen, och många med oss, har gjort en annan tolkning av direktivet än Näringsdepartementet. Vi anser att ett krav på individuell mätning och debitering av värme vid nybyggnad och ombyggnad inte ska ställas generellt. I direktivets 9:e artikel står tydligt att hänsyn kan tas till ekonomisk rimlighet och proportionalitet i förhållande till möjliga energibesparingar. Vi vill i stället se andra investeringar när det gäller att minska energianvändningen som är mer beständiga.

För att sådana investeringar ska komma till stånd är finansieringsfrågan avgörande. I Näringsdepartementets promemoria nämns ROT-avdraget som en möjlig finansieringsåtgärd. Detta stöd som ges till egnahemsägare anser vi bör ges även i motsvarande omfattning för hyreslägenheter. Behovet av upprustning och energieffektivisering är i många fall ännu större i dessa fastigheter.

EU:s energieffektiviseringsdirektiv har en god ansats. Minskad energianvändning är en viktig pusselbit för att vi ska kunna uppnå visionen om en hållbar utveckling. Det är i sin tur en förutsättning för att skapa ett samhälle där vi inte förstör möjligheterna för kommande generationer att leva ett gott liv. Vi bör alla aktivt arbeta för att nå den visionen. Tyvärr är Näringsdepartementets förslag ett steg i helt fel riktning.

Ett lagkrav om individuell mätning och debitering av värme riskerar i stället att föra oss ännu längre ifrån visionen om ett hållbart samhälle.

Låt oss därför använda direktivets andemening och de juridiska förutsättningar som finns för att undanta Sverige från den här typen av lagkrav. Och låt oss i stället satsa på mer beständiga åtgärder som på allvar minskar energianvändningen i svenska flerbostadshus”

Barbo Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen
Hans Dahlin, energiexpert Hyresgästföreningen

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Anna-karin Hatt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.