Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

IPCC: Förnybar energi kommer ta över – om den politiska viljan finns

Publicerad: 10 maj 2011, 07:25

En ny rapport från FN:s klimatpanel, IPCC, visar att förnybara energikällor globalt kan leverera uppåt 80 procent av energibehovet till år 2050.


Ämnen i artikeln:

Ipcc

I den nya rapporten, som tagits fram av 120 forskare knutna till the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), granskas potentialen hos de förnybara energikällorna. Informationen riktar sig till beslutsfattare, näringsliv och allmänhet.

De energislag det handlar om är bioenergi, solenergi, geotermisk energi, vattenkraft, vågenergi och vindenergi. Forskarna har gått igenom 160 olika energiscenarior. Av dessa har man närmare granskat fyra stycken, där den mest ambitiösa visar att uppåt 80 procent av energibehovet 2050 kan täckas av förnybar energi, med redan existerande teknik.

– Scenarierna i rapporten pekar inte ut en dominerande teknik utan visar att flera tekniker kommer att växa parallellt. Med miljöaspekter invägda på rätt sätt kan förnybara energikällor bidra till bättre hälsa både för ekosystem och människor, säger Marianne Lilliesköld, svensk samordnare för IPCC, i ett pressmeddelande.

IPCC konstaterar att det är den politiska viljan som nu är avgörande.

Ramon Pichs, som varit med och lett arbetet hos IPCC, säger i ett pressmeddelande:
– Rapporten visar att det inte är tillgången på resurser, utan snarare de politiska besluten, som avgör om den förnybara energin kommer att expandera eller begränsas de kommande decennierna.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Ipcc

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News