Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

IT-näten – ett framtida energiproblem?

Publicerad: 11 juni 2010, 03:32

IT-nätens energiförbrukning måste effektiviseras för att klara av det ökande antalet användare.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Universiteten i Leeds och Cambridge har tilldelats 5,9 miljoner pund för att forska i hur energiförbrukningen i IT-nät kan effektiviseras. Anslaget kommer från Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) och kommer att finansiera projektet som är döpt till “INTelligent Energy awaRe NETworks” (INTERNET).

Analysföretaget Gartner uppskattar att IT-branschen har en klimatpåverkan motsvarande luftfartens och därmed svarar för cirka två procent av de globala koldioxidutsläppen. Enligt University of Leeds så står Internet idag för någonstans mellan tre och fem procent av världens elkonsumtion.

– Den beräknade framtida tillväxten i antal anslutna enheter och Internets bandbredd på en storleksordning eller två är inte praktiskt möjlig om den leder till en motsvarande ökning av energiförbrukningen, sa Jaafar Elmirghani, professor på universitetet, till Business Green.

Elmirghani kommer att leda INTERNET-projektet i Leeds, där man kommer att fokusera forskningen på bland annat lagringsnätverk, nästa generations IP-nät, WDM-nät och optiska trådlösa system. Arbetet i Cambridge kommer att fokusera på datakommunikation och RF-system, optiska nätverk och ultrasnabb fotonik.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.