söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Kina förbättrar sin energieffektivitet – åtminstone på pappret

Publicerad: 11 januari 2011, 08:02

Kina nådde sitt mål om att förbättra landets energieffektivitet med 20 procent på fem år. Men metoderna kan ifrågasättas.

Ämnen i artikeln:

GreentechIngenjörMiljöteknikCleantechBioenergiBiogasEnergieffektiviseringForskningTeknik

Kinas energiförbrukning per BNP-enhet minskade med 20 procent mellan 2005 och 2010, enligt ett uttalande från Zhang Ping, ordförande för landets nationella utvecklings- och reformkommission (NDRC), till den officiella nyhetsbyrån Xinhua.

Kina har gått om USA som världens största producent av växthusgaser, och att målet nåddes ses som en viktig markering om att landet tar problemet på allvar, skriver AP.

Under andra halvan av 2010 stängdes omkring 2 000 stål- och cementverk och andra fabriker med dålig miljöprestanda. Men för att klara målet tog dessutom lokala myndigheter till drastiska åtgärder i form av planerade strömavbrott för både bostäder och fabriker. En stad stängde av gatubelysningen och beordrade hotell och affärer att minska sin elförbrukning.

Dessa åtgärder har dock väckt ilska hos befolkningen och NDRC har kritiserat de lokala myndigheterna för att straffa vanliga medborgare med strömavbrott. Med all rätt, för visst låter dessa åtgärder mer som siffermanipulation än faktisk energieffektivisering.

Den officiella och detaljerade statistiken har dock inte släppts ännu, så förhoppningsvis kan den så småningom ge en tydligare bild av det hela.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev