Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Kina största energislukaren

Publicerad: 17 augusti 2010, 09:31

Kina är nu världens största energianvändare, rapporterar Dagens Nyheter. Men regeringen gör också mycket för att bromsa den skenande klimatpåverkan.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

För tio år sedan var Kinas totala energikonsumtion hälften av USA:s. I fjol var den 4 procent större än USA:s.

Enligt prognoserna skulle Kina gå om USA först 2015, men när finanskrisen dämpade USA:s efterfrågan på energi skedde ”omkörningen” tidigare.

Per capita leder dock USA fortfarande stort: en amerikan förbrukar fem gånger så mycket energi i genomsnitt jämfört med en kines.

Ett stort problem är Kinas kolberoende i elproduktionen. Den gör att Kina 2008 stod för 40 procent av världens kolanvändning.

– Det finns ett starkt egenintresse för Kina att bli effektivare, både av ekonomiska och lokala miljöskäl, säger Paul Westin på det internationella energiorganet IEA till Dagens Nyheter.

Regeringen har beordrat närmare 2100 bolag att stänga sina fabriker för att de är för energislukande eller förorenar miljön. Det handlar om bolag inom branscher som kol, stål, cement och aluminium.

Förra året satsade regeringen också 250 miljoner kronor i gröna energiprojekt, vilket är nästan dubbelt så mycket som USA satsade. Främst går pengarna till vindkraft och solenergi, skriver DN.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev