fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Kommunpolitiker positiva till vindkraft – men besluten pekar åt andra hållet

Publicerad: 20 maj 2022, 09:57

Vindkraftsparken Lillgrund söder om Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Många kommunpolitiker är positiva till lokala vindkraftsetableringar, visar en ny enkätstudie. Trots det stoppade kommunerna åtta av tio landbaserade vindparker under 2021.

Ämnen i artikeln:

VindkraftverkBioenergiBiogasVindenergiVindkraftFörnybar EnergiPolitik

JF


Fler svenska kommunpolitiker är positiva än negativa till vindkraftsetableringar inom den egna kommunen. Det framgår av en ny enkätstudie genomförd av konsultföretaget Demoskop i samarbete med bland andra Svensk Vindenergi. 

Nära hälften – 49 procent – av kommunpolitikerna ställde sig positiva till landbaserad vindkraft i den egna kommunen mot 29 procent som var negativt inställda till det. Däremot lockas kommunpolitikerna inte lika mycket av vindkraftverk till havs – andelen positiva till sådana etableringar uppgick till endast 26 procent. 42 procent uppgav att det inte är genomförbart, vilket sannolikt beror på att de aktuella kommunerna saknar kust. Andelen negativa var 15 procent och till de kommunpolitikernas förtret deklarerade regeringen på torsdagen sin ambition om att bygga ut den havsbaserade vindkraftsproduktionen i Sverige. 

Samtidigt visar resultatet att den positiva andelen är runt 70 procent större än den negativa för både land- och havsbaserad vindkraft, understryker Svensk Vindenergi i ett pressmeddelande. Trots det stoppade kommunerna åtta av tio landbaserade vindkraftverk under 2021, vilket Aktuell Hållbarhet rapporterat om.

”Det förklaras sannolikt av att vindkraften ibland möts av motstånd där den byggs. Det kan vara svårt för politiker att säga ja till vindkraften även om de ser fördelarna med den”, säger Daniel Badman, vd på Svensk Vindenergi, i en kommentar.  

Totalt deltog 3 596 politiker i kommunfullmäktige i enkätstudien.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev