Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Konsultjätte vill se en målkonfliktsutredning

Publicerad: 7 juli 2022, 09:23

Jonas Gustavsson, vd för Afry.

Foto: Daniel Ohlsson

Syftet är att få fram en prioriteringslista bland alla viktiga intressen och att klimatomställningen ska prioriteras högt.


Ämnen i artikeln:

KärnkraftElVätgasVattenkraftTillståndsprövning

Konsultjätten Afry vill att regeringen ska tillsätta en utredning för att hitta sätt att ge klimatomställningen företräde. Målet ska vara en prioriteringslista med vilka intressen som ska komma först bland en rad olika viktiga intressen, exempelvis lokala miljöintressen, långsiktigt klimatintressen eller försvarsintressen. Förslaget framkommer av en rapport som bolaget nyligen publicerat.

I samma rapport lanserar konsultbolaget flera andra förslag för att accelerera klimatomställningen. Det handlar bland annat om teknikneutrala regleringar för kraftproduktion och kärnkraft, främja vätgasutbyggnaden, effekthöja vattenkraften och införa en ny reglering av elnätsintäkterna som gynnar teknisk innovation.

”För att kunna nå målsättningen om nettonollutsläpp till år 2045 måste vi elektrifiera fler sektorer, och då behöver Sveriges elproduktion fördubblas. Staten har historiskt varit initiativtagare till de stora tekniksprången inom energisektorn såsom utbyggnad av vattenkraft och det svenska elnätet. Nu är det företag och människors innovationskraft som är de verkliga drivkrafterna för den gröna omställningen och regelverket behöver följa med”, skriver Afrys vd Jonas Gustavsson, i en kommentar.

Nyligen presenterades Miljöprövningsutredningen och Klimaträttsutredningen och ingen av utredningarna föreslog en gräddfil eller snabbhantering av verksamheter som kan anses viktiga i klimatomställningen.

Läs rapporten

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.