söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Köpcentret ska förbruka noll energi – till 2023

Publicerad: 4 februari 2020, 13:26

Väla köpcenter i Helsingborg. Foto: Kigsz/Wikimedia commons


Vad som uppges vara Sveriges största köpcentrum lanserar en nollvision, som innebär att köpcentret ska nå noll energianvändning redan till år 2023.

Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogas

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Det är Väla köpcentrum utanför Helsingborg som ska klara målet att inom några år förbruka noll energi. Det ska ske med hjälp av omfattande investeringar i egen förnybar energiproduktion samt energieffektiviseringar.

”Målet är att kunna klippa av alla ledningar som förser oss med energi och på lite sikt bli ett självförsörjande och hållbart energi-ekosystem”, säger Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Väla, i en kommentar.

Väla köpcentrum uppger att man sedan 2012 minskat sin totala energianvändning med 40 procent, ner till 90 kWh per kvadratmeter. Detta uppges motsvara nivån i helt nybyggda kommersiella fastigheter, trots att fastigheterna till stor del är från 1970-talet. Resultatet har nåtts genom investeringar i egen energiproduktion, energieffektiviseringar och minskad energianvändning. 

Energieffektiviseringen uppges att till stor del ha drivits genom digitalisering och optimering av systemen för kyla, värme och luft. Energiproduktionen består av 15 000 kvadratmeter solpaneler på taken.

”Inom ramen för Nollvisionen ska vi fortsätta att bygga ut vår solcellspark och det finns en förväntad produktionspotential på 4,5 GWh solenergi per år. Vi tittar även på vindkraft men där gör vårt läge att det snarare kommer att handla om småskalig produktion”, säger Fredrik Arvidsson.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev