Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Kraftig ökning av lantbrukare som vill satsa på biogasproduktion

Publicerad: 5 oktober 2022, 09:47

Gödsel som ligger och läcker klimatskadlig metan kan i stället bli en energikälla. Nu växer intresset enligt Naturvårdsverket.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT


Energipriserna rusar – då ser Naturvårdsverket ett ökat intresse för att producera biogas.

– Totalt har Klimatklivet ökat produktionen av biogas med 1,8 TWh sedan stödet startade, säger Carl Mikael Strauss, Naturvårdsverket.

Ämnen i artikeln:

Biogas

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Mindre än fem procent av potentialen för biogas i lantbruket utnyttas, men nu har intresset tagit fart. Efter förra veckans utspel från LRF om att de vill bidra till att lösa energikrisen med bland annat ökad biogasproduktion, kommer nu siffror från Naturvårdsverket om att ansökningarna om stöd från Klimatklivet för biogasproduktion fyrfaldigats, jämfört med det totala antalet ansökningar sedan stödet infördes 2015.

Enligt LRF skulle de 2,3 terawattimmar biogas som i dag produceras från gödsel och rötrester i lantbruket kunna öka till 10 terawattimmar (TWh). Naturvårdsverket påpekar nu att mindre än fem procent av biogaspotentialen från gödsel utnyttas, med hänvisning till förra årets statliga offentliga utredning Vägen mot fossiloberoende jordbruk. Hur mycket produktionen kan öka med hjälp av Klimatklivet är dock oklart, och det finns inte heller några siffror på hur mycket Klimatklivet hittills bidragit med i form av biogas från lantbruket.

– Totalt har Klimatklivet ökat produktionen av biogas med 1,8 TWh sedan stödet startade, en del av det är från bönderna, säger Carl Mikael Strauss, chef för Klimatklivets industrienhet på Naturvårdsverket, till Aktuell Hållbarhet.

LRF manade i förra veckan regeringen att införa en biopremie vid produktion av biogas och att behålla det tillfälliga gödselgasstödet. Men även inom Klimatklivet finns alltså en underutnyttjad stödpotential när det gäller biogasproduktion inom lantbruket. 

Klimatklivet kommer till 96 procent från EU:s fond för en grön återstart av ekonomin efter coronapandemin. Det finns också stöd att få från EU:s landsbygdsprogram, som huvudsakligen finansieras på annat sätt i EU:s budget. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev