Energi
Kritik inifrån klimat- och näringslivsdepartementet – ”energipopulism”
Publicerad: 20 februari 2023, 09:56
Medabetare på klimat- och näringslivsdepartementet är kritiska till regeringens hantering av energikrisen, rapporterar DN (här näringsminister Ebba Busch, chef för just klimat- och näringsdepartementet). Foto: Johan Nilsson/TT, Claudio Bresciani/TT
Medarbetare på klimat- och näringslivsdepartementet är kritiska till regeringens hantering av energikrisen. De anser till exempel att talet om bortkoppling av elkonsumenter är kraftigt överdrivet och menar att det handlar om ”energipopulism”.
Dagens Nyheter har talat med källor på klimat- och näringslivsdepartementet som är kritiska till regeringens hantering av elkrisen. En del av kritiken handlar om talet om risk för bortkopppling från elnätet. Det anses så överdrivet att en av källorna talar om ”energipopulism”.
Kritikerna på departementet nämns inte vid namn men Erik Ek, strategisk driftschef hos myndigheten Svenska kraftnät säger så här om risken för bortkoppling enligt DN: ”.. vi kommer inte att hamna i någon nationell kris. Vi pratat om en eller två procent av användarna under en eller två timmar.” Han håller alltså med om att talet om elkris på grund av risk för bortkoppling är överdrivet.
Kritiken från departementet handlar också om en EU-förordning. Departementets hantering av den har lett till merkostnader på flera miljarder, pengar som bland annat kunnat användas till energieffektivisering. Det handlar om stora vinster för dem som gör el av vatten- och kärnkraft till exempel. De får lika stora intäkter från elkunderna som de som gör elen av naturgas men utan att drabbas av samma skenande kostnader. Enligt EU-förordningen ska en del av de stora vinsterna beskattas och landa i EU-staternas kassakistor. Men så blir det inte i Sverige förrän i mars. Det betyder förlorade skatteintäkter som kan handla om miljarder kronor.
Från regeringens sida har statssekreterare Daniel Liljeberg svarat på kritiken: ”Att hantera en energikris är svårt och komplicerat. Precis som under finanskris och pandemi har det krävt ett exceptionellt och stegvis arbete, även på kvällar och helger”, skriver han i en kommentar till DN.
Länk till artikeln i Dagens Nyheter.