torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Kritik mot regeringens energipolitik: ”Busch ska inte bestämma om ny kärnkraft ska byggas”

Publicerad: 21 december 2022, 10:13

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv.

Foto: Jack Mikrut/Dagens industri

Svenskt näringsliv sällar sig till de som kritiserar regeringens energipolitik, där kärnkraften är en prioriterad byggsten. Organisationen vill se konkurrens på lika villkor.

Ämnen i artikeln:

KärnkraftRegeringenSvenskt Näringsliv

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Nu riktar Svenskt näringsliv kritik mot regeringens energipolitik och kärnkraftsfokuset. Organisationen – som representerar svenska företag och branscher – är inte kritiska mot själva tekniken men anser att det är upp till branschen att välja vilka tekniker man satsar på utifrån lönsamhet.

”Ebba Busch (energi- och näringsminister, reds anm.) ska inte bestämma om det ska byggas ny kärnkraft. Det ska investerare och företag göra på marknadens villkor”, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv, till SVT.

I Tidöavtalet, villkoren för samarbetet mellan M-KD-L-regeringen och SD, finns flera skrivelser som gynnar kärnkraften. Avtalet slår fast att energipolitiken ska vara teknikneutral, men kärnkraften får 400 miljarder i riktade kreditgarantier, snabbspår vid tillstånd och statliga företaget Vattenfall ska få direktiv att bygga nya reaktorer.

”Teknikneutraliteten ska man hålla i och man ska hålla i att det är på kommersiella villkor. Och så ska man lägga all sin kraft på att likställa villkoren för alla fossilfria kraftslag”, säger Jan-Olof Jacke till SVT.

Sedan tidigare har Vattenfalls vd Anna Borg ställt sig skeptisk till en så snabb kärnkraftsutbyggnad som efterfrågas och hänvisat bland annat till kommersiella villkor.

”Vi har ju inte fattat något beslut om att vi ska bygga nya reaktorer. Vi får se hur teknikutvecklingen går, hur lönsamma de kommer att bli och hur praktiskt möjligt det är att bygga dem”, har hon tidigare sagt till SVT.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev