Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

KTH-forskare i viktigt genombrott för förnyelsebara energikällor

Publicerad: 10 april 2012, 09:52

KTH:s nya forskning kan få avgörande betydelse för framtida användning av solenergi och andra förnyelsebara energikällor.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechKthSolenergi

Forskare vid KTH:s kemiinstitution har lyckats konstruera en molekylär katalysator som kan oxidera vatten till syrgas i hastigheter som liknar naturens egen fotosyntes, skriver KTH i ett pressmeddelande.

I över 30 år har världens forskare försökt att skapa en tillräckligt snabb soldriven katalysator för oxidation av vatten.

– Just hastigheten har varit huvudproblemet, själva flaskhalsen, när det gäller att skapa den perfekta konstgjorda fotosyntesen, säger Licheng Sun, professor i organisk kemi vid KTH.

Men nu har KTH-forskarna lyckats skapa en rekordsnabb katalysator, som gör sitt jobb i mätetalet 300 utbyten per sekund. Därmed närmar man sig hastigheten i naturens fotosyntes, som ligger på 100 till 400 utbyten per sekund, vilket öppnar upp många nya möjligheter för förnyelsebara energikällor.

– Snabbheten ger framtida möjligheter att skapa stora vätgasproduktionsanläggningar i Sahara som har mycket sol. Eller uppnå långt mer effektiv solenergiomvandling till el via kombinationen med traditionella solceller än vad som är möjligt idag, säger Licheng Sun.

Med en tillräckligt snabb molekylär katalysator kan man använda solljus för att omvandla koldioxid till olika bränslen, som till exempel metanol. Dessutom kan den användas för att skapa teknik som direkt omvandlar solenergi till vätgas.

Forskningsresultatet är av sådan dignitet att det redan rönt uppmärksamhet i den vetenskapliga tidskriften Nature Chemistry.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News