Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Energi
Publicerad: 28 Oktober 2010, 07:21
Nyhetsbyrån Euractiv har kommit över ett dokument i EU:s ännu opublicerade energisparplan. Här framgår att chansen att minska energiförbrukningen med 20 procent till år 2020 är så gott som obefintlig.
Ämnen i artikeln:
EuNyhetsbyrån Euractiv har kommit över ett dokument i EU:s ännu opublicerade energisparplan. Här framgår att chansen att minska energiförbrukningen med 20 procent till år 2020 är så gott som obefintlig.
”Europa når bara halvägs”, står det i arbetsmaterialet som lästs av journalister på nyhetsbyrån Euractiv.
EU:s första energisparplan lanserades 2006 och innehöll rekommendationer på energiprestanda för hushållsprodukter och byggnader. Nu har planen arbetats om av EU:s energidepartement och kommer troligen att presenteras i februari 2011.
I ett tidigare utkast till den reviderade planen framgår att EU-kommissionen vill införa bindande energisparkrav för medlemsländerna – på samma sätt som för utsläppsminskningar och förnyelsebara energikällor. Men det är oklart vad slutresultat blir.
På sidorna i utkastet framgår att den nya energisparplanen kommer att ”lämna det tekniska arbetssättet med långa åtgärdslistor” som var karaktäristiskt för den första sparplanen och istället ”söka bred politisk uppbackning för energisbesparingar”
En högt uppsatt tjänsteman uppger för nyhetsbyrån att länderna om de uppnår 20-procentsmålet kommer att tjäna 78 miljarder euro varje år genom sänkta kostnader på elräkningarna, och att detta samtidigt sänker utsläppen av koldioxid motsvarande 560 miljoner ton koldioxid.
Enligt en rapport från European Climate Foundation (ECF) som släpptes i september behöver EU-länderna i själva verket tredubbla sina ansträngningar för att kunna spara 20 procents energi till år 2020. De åtgärder som sjösatts efter 2006 beräknas spara in cirka 115 miljoner ton per år, medan målet är att spara in en energimängd som motsvarar cirka 400 miljoner ton koldioxid.
Orsaken till den dåliga prognosen är enligt ECF att dagens direktiv saknar politisk uppbackning och inte är tillförlitliga. Författarna rekommenderar därför en skärpning av EU:s byggdirektiv och Ekodesigndirektivet.
Erik Klefbom
Ämnen i artikeln:
Eu