lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Lägre utsläpp från industri- och energianläggningar

Publicerad: 16 maj 2012, 07:50

Koldioxidutsläppen från de svenska industribranscher och energibolag som omfattas av EU:s utsläppshandelssystem minskade under 2011 jämfört med 2010.

Ämnen i artikeln:

GreentechMiljöteknikSverigeCleantechEuBioenergiBiogasElEnergiåtervinningEnergieffektiviseringFjärrvärmeIndustriKoldioxidutsläppUtsläppshandel

Det är Naturvårdsverket som har kartlagt de olika branschernas utsläpp. Trots ökad BNP så sjönk de totala koldioxidutsläppen för de svenska anläggningar som ingår i handelssystemet. Störst minskning har skett inom förbränningsbranschen, där el- och fjärrvärmeproducenter ingår. En anledning är det milda vädret, som har inneburit ett minskat energibehov.

– Men företagen uppger också att man under 2011 genomfört eller påbörjat åtgärder för ytterligare energieffektiviseringar och/eller övergång till biobränsle, säger Anders Olsson, handläggare vid Naturvårdsverkets enhet för operativ tillsyn.

Cirka 750 svenska anläggningar omfattas av utsläppshandel, och de släppte under 2011 ut totalt 19,8 miljoner ton koldioxid – en minskning med 2,8 miljoner ton jämfört med 2010.

Utsläppen var lägre i de flesta branscher, förutom metallhaltig malm, cementklinker/kalk och keramiska produkter, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

De flygföretag som rapporterat i Sverige ökade sina utsläpp med 4,6 procent – vilket innebär totala utsläpp på drygt 4,36 miljoner ton koldioxid.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev