måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Malmö ska bygga solceller på alla kommunala tak

Publicerad: 23 augusti 2022, 12:15

Katrin Stjernfeldt Jammeh presenterar gröna energisatsningar i Malmö. Foto: Skärmdump AH/ PETTER ARVIDSON

Malmö satsar på att bland annat bygga solceller på kommunala tak och på att utöka avfallsbolaget Sysavs energiproduktion. Detta som ett sätt att möta de höga energipriserna i södra Sverige. Det berättade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, alldeles nyss vid en presskonferens.

Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogas

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Malmös socialdemokratiska ledning presenterade på tisdagen två nya förslag för att möta de höga energipriserna på grund av kriget i Ukraina genom en ”grön, tillräcklig och prisvärd energiförsörjning”. För det första införs en solcellsnorm för alla kommunala fastigheter. Den ska gälla vid nyproduktion och renovering och kombineras med en central pott som ska möjliggöra utbyggnad på till exempel skolor när solcellsutbyggnad inte är möjlig för den egna verksamheten att finansiera.

– De senaste åren har vi öronmärkt pengar centralt för energi- och klimatkostnader. Vi ska omfördela resurser från våra centrala satsningar för att skydda verksamheterna. Samtidigt jobbar vi med energieffektivisering för att dra ner kostnaden i andra ändan, sade Katrin Stjernfeldt Jammeh vid en presskonferens.

Den andra punkten är att utreda om avfallsbolaget Sysav kan utöka sin produktion av el och värme och skapa ett dotterbolag för den verksamheten.

– Jag ska inte gå händelserna i förväg men vi ser att man skulle kunna öka kapaciteten och uttaget, det kräver nyinvesteringar och lite utredning av vad som behöver göras.

På riksplanet vill Socialdemokraterna i Malmö göra om eller avskaffa indelningen i elprisområden, något man ser att regeringen hörsammat men där en ändring förväntas ta tid. De vill också genomföra syftet med elprisområdena, nämligen att utöka den regionala produktionen. Därför vill de se statligt stöd till energilagring och planerbar produktion i och kring Malmö, till exempel i form av havsvindkraft. Vidare vill de ge stöd till hushåll med gasuppvärmning.

– Även om Sverige är en stor exportör av el behöver vi arbeta för att minska sårbarheten. Vi ställer krav på regeringen, på nationella aktörer och vi är beredda att växla upp vårt arbete lokalt, sade Katrin Stjernfeldt Jammeh.

På onsdagen ska energiminister Khashayar Farmanbar (S) besöka en ny energilagringsfabrik i Malmö.

Läs om solcellspotentialen på hustak

Läs mer om Malmös hållbarhetsarbete

Läs mer om socialdemokraternas klimat- och miljöpolitik 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev