Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Mänsklig rörelse = grön energi

Publicerad: 20 april 2010, 11:54

Nya tekniker utvecklas för att ta till vara på energin från människors rörelser.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

I dagarna skrev Teknik360 om ett danskt hotell där gästerna kan bidra till elförsörjningen genom att använda två motionscyklar kopplade till elgeneratorer. Det rör sig om små mängder el, men eftersom det är energi som annars skulle gå till spillo så kan man lika gärna använda den.

Nu utvecklas det nya tekniker för att utnyttja den energi vi människor genererar när vi rör oss i vardagen. Londonbaserade företaget Facility: Innovate utvecklar en ”energiskördare” för folktäta platser som till exempel idrottsarenor och köpcentrum. Tekniken bygger helt enkelt på att besökarna rör sig – varje gång de sätter ner sina fötter pressar de ner en pneumatisk anordning som driver luft genom en turbin för att producera elektricitet.

– Folk kommer som mest att känna en liten rörelse, ungefär som när man går på en entrématta, säger företagets vd Oliver Schneider till New Scientist.

Redan i år planerar företaget att installera sin uppfinning i ett amerikanskt köpcentrum. Förhoppningen är att varje enhet kommer att generera cirka en kilowattimme el per dag, vilket räcker till att ladda omkring 300 mobiltelefoner. Strömmen kommer att användas lokalt, i första hand till telefonladdningsstationer, belysning och elektronisk reklam.

– Biljettluckor på idrottsarenor är också en bra plats för uppfinningen. Var som helst där många människor rör sig på ett litet område, säger Schneider.

Systemet kan installeras under konventionella golv, vilket gör att det kan användas på de flesta platser utan att byggnadernas utseenden påverkas.

Zhong Lin Wang på Georgia Institute of Technology utvecklar en annan teknik för att ta till vara på den energi som uppstår när människor rör sig. Han har uppfunnit en skosula som med hjälp av piezoelektriska nanotrådsgeneratorer skördar energi när bäraren sätter ner sin fot.

Förra månaden publicerade Wang resultatet av ett experiment, som visade att en enhet på 5 centimeter kan producera 1,3 volt – tillräckligt för att ladda ett AA-batteri.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.