fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Moderaterna vill storsatsa på ny kärnkraft

Publicerad: 1 juni 2022, 12:07

Moderaterna föreslår en storsatsning på kärnkraften under en pressträff på onsdagen. Från vänster: Carl-Oskar Bohlin, energipolitisk talesperson, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson och Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson. Foto: Marcus Gustafsson/ TT

Moderaterna vill satsa 400 miljarder kronor på byggandet av ny kärnkraft. Det meddelar partiet vid en pressträff på onsdagen.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöModeraternaBioenergiBiogasKärnkraft

JF


Inför höstens riksdagsval föreslår Moderaterna en storsatsning på kärnkraft. Partiet vill införa ett investeringsstöd på 400 miljarder kronor för byggandet av ny kärnkraft inom ramen för det statliga programmet med gröna kreditgarantier. Den föreslagna satsningen presenterades vid en presskonferens på onsdagen. 

En grön kreditgaranti innebär att staten garanterar högst 80 procent av ett lån som ett företag tar för att genomföra en investering som bidrar till att Sverige når miljömålen. 

Pengarna kan ge Sverige tio nya kärnkraftsreaktorer, enligt Moderaterna. Därutöver vill partiet ändra rådande lagar och regler för att det ska gå att bygga nya reaktorer på fler platser än där det finns kärnkraftverk i dag och att mer än tio reaktorer ska kunna vara i drift samtidigt. 

”Vi vill möjliggöra för fler aktörer än de nuvarande att investera i ny kärnkraft och ta fram fungerande regelverk för små, modulära reaktorer”, skriver Moderaterna vidare i ett pressmeddelande. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev