Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Energi

Myndigheter ska upphandla jodtabletter och se över krisberedskapen

Publicerad: 25 Maj 2020, 09:42

När kärnkraftverket i Fukushima, Japan, havererade på grund av jordbävning och tsunami i mars 2011 och cesium motsvarande 168 hiroshimabomber läckte ut i atmosfären tog jodtabletterna slut hos den svenska leverantören. Här inspekteras skadorna av det internationella energiorganet IAEA.

Foto: Greg Webb, IAEA.

Att Sverige stått utan beredskapslager för material som behövs under en pandemi har orsakat stora problem. Nu uppdateras lagren av jodtabletter och krisberedskapen ses över inför en eventuell kärnkraftsolycka.


Regeringen ger Strålskyddsmyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och länsstyrelserna i uppdrag att upphandla, lagerhålla och distribuera jodtabletter som ska användas i händelse av en kärnkraftsolycka. 

Läs vidare –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sajten
AH Direkt - omvärldsbevakning i din inkorg varje dag
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 4 495 kr/år (ex. moms) får du tillgång till alla våra digitala artiklar samt vår dagliga omvärldsbevakning som håller dig uppdaterad för bättre beslutsfattande. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.