Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Noll koll på hushållens energiförbrukning

Publicerad: 19 augusti 2010, 06:07

De amerikanska hushållen har ingen koll på hur de kan sänka sin energiförbrukning. Det visar en undersökning. Bara drygt var tioende person tänker på bränslesnålare bil som ett alternativ.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Shahzeen Attari, som arbetar på Centrum för miljöforskning på Columbia University i New York, har tillsammans med sina kollegor frågat 505 privatpersoner vad de kan göra för att på bästa sätt minska sin klimatpåverkan. Resultaten visar att det krävs ordentliga upplysningsåtgärder om man vill komma åt problemen.

Över hälften av de tillfrågade personerna valde åtgärder som att stänga av lampor och apparater eller minska bilkörningen, medan endast 12 procent nämnde effektivare åtgärder som till exempel att byta till energilampor, energisnåla hushållsapparater eller bränslesnåla bilar, skriver New Scientist.

Vissa felaktiga antaganden var ganska väntande – som till exempel att de flesta tror att man sparar mer energi genom att hänga tvätt på lina istället för att torktumla den, än vad man gör genom att tvätta på lägre temperaturer.

Andra missförstånd var mer slående, som att många tror att energin som går åt för att transportera varor är ungefär den samma oavsett om man använder lastbil eller tåg. I själva verket går det åt cirka tio gånger mer energi då en vara fraktas med lastbil istället för med tåg.

– När det gäller små apparater och anordningar så har människor en ganska bra förståelse för hur mycket energi de använder. Men för stora system underskattar de verkligen sin energianvändning, konstaterar Attari.

De tillfrågade underskattade energiåtgången hos olika apparater med en faktor på nästan tre. När de ombads att jämföra olika måttligt energiförbrukande apparater så hade de flesta rätt i att till exempel stationära datorer förbrukar mer energi än bärbara datorer, men de underskattade hur stor skillnad det rör sig om, och det ordentligt.

Eftersom hushållen, om man tar hänsyn till privata resor, står för en tredjedel av USA:s energiförbrukning och utsläpp så kan deras beslut få stora konsekvenser för miljön. Förra året konstaterade forskaren Thomas Dietz vid Michigan State University att beteendeförändringar kan minska de amerikanska hushållens koldioxidutsläpp med 20 procent, vilket skulle resultera i en 7-procentig minskning av landets totala utsläpp.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev