Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Nu kan Göteborgs husägare enkelt kolla takens potential för solenergi

Publicerad: 22 mars 2012, 16:19

Nu lanserar Göteborg Energi Solkartan – ett webbverktyg där husägare i Göteborg enkelt kan se vilken potential just deras hus har för att producera egen el.

Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechSolenergi

Solceller på hustak blir allt populärare, men ofta är det svårt att avgöra hur pass lämpligt ett visst tak är för egen elproduktion. Därför har konsultbolaget WSP och Göteborgs universitet utvecklat ett geografiskt informationssystem kallat SEES (Solar Energy from Existing Structures). För första gången i Sverige visas den potentiella solinstrålningen utifrån verkliga förhållanden på hustaken, skriver WSP i ett pressmeddelande.

– Göteborg Energi har med hjälp av SEES solinventerat hela centrala Göteborg för att se hur mycket el som kan framställas från varje hustak. Det gör att husägare enkelt kan se vilken potential det finns att producera egen el, och det har inte varit möjligt tidigare med denna precision. Metoden kan tillämpas i alla kommuner som via en hemsida kan informera invånare och fastighetsägare om möjlig utvinning av solenergi, säger Per Jonsson, projektledare på WSP.

Verktyget utvärderar hur mycket solenergi som infaller på ett områdes takytor under ett år, i kilowattimmar per kvadratmeter, och tar dessutom hänsyn till skuggning av terräng och närbelägna byggnader. I systemet kan man även placera ut vegetation, som till exempel en tio meter hög gran, för att se hur det påverkar skuggningen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev