Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Ny energimärkning i dag - det här vad som gäller

Publicerad: 1 september 2021, 09:19

Foto: Energimyndigheten

Från och med i dag börjar den nya energimärkningen för belysningsprodukter att gälla.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Från och med i dag införs en ny energimärkning för belysning med nya energiklasser på A till G, istället för som tidigare A++ till E, och där energimärkningen är tryckt på förpackningen. Till märkningen finns också en obligatorisk QR-kod som länkar till mer information i den europeiska databasen för energimärkta produkter, EPREL. I samband med märkningen införs i dag också skärpta krav på ekodesign av belysning inom EU. 

Den svenska Energimyndigheten är positiva till den nya märkningen och de nya kraven. 

”Den nya energimärkningen kommer tillsammans med skärpta ekodesignkrav att inspirera tillverkare att ta fram ännu effektivare ljuskällor med bra funktion i framtiden”, säger Peter Bennich på Energimyndigheten i en kommentar.

Energimyndigheten meddelar också att den nya energimärkningen börjar gälla för fysiska butiker i dag medan e-handlare har 14 arbetsdagar på sig att uppdatera energimärkningen på sina webbplatser. Myndigheten konstaterar dock att en del av belysningsprodukter som finns i butiker och hos e-handlare kommer att finnas kvar under en övergångsperiod. Senast den 1 mars år 2023 ska dock alla produkter med den gamla märkningen vara borta ur sortimenten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev