fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Ny EU-lagstiftning ska ge supersnabba tillståndsprövningar

Publicerad: 11 maj 2022, 08:32

Vindkraftverk längs med kusten i provinsen Flevoland i Nederländerna. Foto: Sjo

Tröga och oförutsägbara tillståndsprocesser riskerar att omintetgöra EU:s energi- och klimatmål. För att råda bot på problemet kommer EU-kommissionen lägga fram ny tvingande lagstiftning för att kapa handläggningstider och onödig byråkrati.

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenBioenergiBiogasFörnybar Energi

Målsättningen är att det som längst ska behöva ta ett år från inlämnad ansökan till första spadtag. Det framgår av ett internt utkast till kommissionens nya energiplan RePowerEU som kommer att offentliggöras i nästa vecka. 

Dokumentet konstaterar att utbyggnaden av förnybar energi är avgörande för att klara klimatutmaningen, minska EU:s importberoende och kapa energikostnaderna för att hushåll och företag. Slutsatsen är dock att energiomställningen sinkas av utdragna och oförutsägbara tillståndsprövningar. 

Kärnan i förslaget är att låta medlemsländerna peka ut områden särskilt lämpliga för förnybarhetsprojekt. Tanken är att dessa områden ska underkastas en generell miljöprövning och att nya projekt inom dessa så kallade ”go-to-areas” ska undantas stora delar av de tillstånds- och miljöprövningar som i dag krävs innan bygget av ett förnybarhetsprojekt ska kunna komma igång. 

Även för projekt belägna utanför de särskilt utpekade områdena vill kommisisonen begränsa tillståndsprövningen till maximalt tre år. 

Eric Birksten

Artikeln har också publicerats hos Energimarknaden som ingår i Di-gruppen, Bonnier News.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev