Energi
Ny EU-lagstiftning ska ge supersnabba tillståndsprövningar
Publicerad: 11 maj 2022, 08:32
Vindkraftverk längs med kusten i provinsen Flevoland i Nederländerna. Foto: Sjo
Tröga och oförutsägbara tillståndsprocesser riskerar att omintetgöra EU:s energi- och klimatmål. För att råda bot på problemet kommer EU-kommissionen lägga fram ny tvingande lagstiftning för att kapa handläggningstider och onödig byråkrati.
Målsättningen är att det som längst ska behöva ta ett år från inlämnad ansökan till första spadtag. Det framgår av ett internt utkast till kommissionens nya energiplan RePowerEU som kommer att offentliggöras i nästa vecka.
Dokumentet konstaterar att utbyggnaden av förnybar energi är avgörande för att klara klimatutmaningen, minska EU:s importberoende och kapa energikostnaderna för att hushåll och företag. Slutsatsen är dock att energiomställningen sinkas av utdragna och oförutsägbara tillståndsprövningar.
Kärnan i förslaget är att låta medlemsländerna peka ut områden särskilt lämpliga för förnybarhetsprojekt. Tanken är att dessa områden ska underkastas en generell miljöprövning och att nya projekt inom dessa så kallade ”go-to-areas” ska undantas stora delar av de tillstånds- och miljöprövningar som i dag krävs innan bygget av ett förnybarhetsprojekt ska kunna komma igång.
Även för projekt belägna utanför de särskilt utpekade områdena vill kommisisonen begränsa tillståndsprövningen till maximalt tre år.
Eric Birksten
Artikeln har också publicerats hos Energimarknaden som ingår i Di-gruppen, Bonnier News.