lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Ny rapport: Klimatavtrycket från nya EU-byggnader för högt

Publicerad: 19 januari 2022, 09:25

Bygget av en ny glasskyskrapa i Berlin.

Foto: Roman Babakin/Getty Images

Klimatavtrycket från byggnader i EU sjunker för långsamt, enligt en ny studie. Detta innebär att EU:s mål till år 2050 är i fara.

Ämnen i artikeln:

Hållbara städerByggbranschenPlan- och bygglagen

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


En jämförelse som Building Performance Institute of Europe, BPIE, har gjort visar att metoderna för att mäta koldoxidavtrycket från nya byggnader i EU är inkonsekventa. Risken är att byggbranschen på grund av detta missar EU-målen till 2050, enligt BPIE.

Från och med januari 2021 ska alla nya byggnader som uppförs i EU vara så kallade nollenergi-byggnader, en standard som kräver både hög energiprestanda och till övervägande del förnybara energikällor.

Rapporten visar dock att även föregångsländer som Frankrike saknar ett konsekvent arbetssätt för att minska koldioxidutsläppen från byggnader. Frankrike har till exempel förbjudit oljeuppvärmning av nya byggnader och infört gränsvärden för kol i byggnadsmaterial, men landet saknar samtidigt tydliga krav på energieffektivitet.

Rapporten kommer en månad efter EU-kommissionens förslag om en översyn av EU-direktivet om byggnaders energiprestanda. Avsikten är att införa en standard för nollutsläpp till år 2030, då alla nya byggnader ska ha både hög energiprestanda och använda 100 procent förnybara energikällor.

Rapporten rekommenderar att standarden för nollutsläpp tidigareläggs till år 2025 för att inte låsa in nya byggnader i ett för högt fossilberoende.

Läs rapporten här

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev