måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Ny rapport: Så mycket beräknas Sveriges elbehov öka

Publicerad: 15 februari 2023, 14:58

Kraftledningar utanför Lund.

Foto: Johan Nilsson/TT

Näringslivets planer för fossilfrihet, nyindustrialisering samt elektrifieringen av transportsektorn, det är faktorer som ser ut att förändra spelplanen på energiområdet rejält de kommande 20 åren.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöBioenergiBiogasPolitikKlimatpolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Sveriges elbehov, som i dag ligger på runt 140 TWh av de 170 TWh vi producerar på ett år, beräknas öka till 330 TWh till år 2045. Detta enligt en ny rapport från Energiföretagen, som är en branschorganisation för företag som producerar, distribuerar, säljer och lagrar energi.

Nära en fördubbling av elproduktionen behöver alltså möjliggöras under de kommande 22 åren. Och för att lyckas med detta kommer det enligt Energiföretagen inte minst att krävas en ökad regional samverkan mellan politik, näringsliv, kommuner och samhället i stort.

”Jag är övertygad om att vi kan klara att bygga ut elsystemet i den takt som krävs – men vi måste agera nu. Att korta tillståndsprocesserna för både elnät och elproduktion är en högst prioriterad åtgärd. Men det är också viktigt att öka acceptansen för etablering av elinfrastruktur genom att visa att omställning, utöver klimatnytta, också leder till arbetstillfällen och välfärd”, säger Åsa Pettersson, vd för Energiföretagen, i en kommentar.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev