torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Ny tur i striden om skogens biomassa – nytt initiativ från öst ger stöd för Sveriges linje

Publicerad: 14 februari 2023, 09:59

Enligt uppgifter har Finland författat en skrivelse som sågar EU-parlamentets syn på biomassa. Förslaget tycks ha fått en blockerande majoritet i rådet. Foto: Getty Images/RobsonPL, Getty Images/Niklas Storm

Ett tiotal länder sågar EU-parlamentets syn på biomassa. De kräver nu att förslagen som likställer biobränsle med kol tas bort. Tuffa slutförhandlingar är sannolikt att vänta.

Ämnen i artikeln:

EU-parlamentetEuBioenergiBiogasMiljöpolitikBiobränsleFörnybar Energi

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Texten har uppdaterats

Aktuell Hållbarhet har i flera artiklar senaste dagarna skrivit om striden kring synen på biomassa som just nu slutförhandlas på EU-nivå i det så kallade förnybarhetsdirektivet. Sverige får som ordförandeland inte driva sin egen agenda.

Därför blev det stor uppståndelse när den svenska regeringen undersökte om EU-länderna kunde tänka sig att ändra ståndpunkter, mer liknande de som Sverige tidigare fört fram. Men EU-länderna nobbade Sveriges nya förhandlingsförslag på punkt efter punkt. Nu tar historien ytterligare en vändning, eftersom Finland tycks ha samlat en blockerande minoritet som stöttar Sverige.

Läs mer: Sverige anklagas för att driva sin egen agenda som ordförande

En av de springande punkterna är att EU-parlamentet vill fasa ut förbränningen av en stor del av biobränslet i form av grenar och toppar, bland annat genom att den här så kallade primära biomassan skulle förlora sin status som förnybar energi.

Det här kan få stora konsekvenser för svensk fjärrvärme som eldas med biobränsle. Helt plötsligt kan EU betrakta biogena utsläpp som lika smutsiga som utsläpp från koleldade kraftverk. Totalt sett skulle biobränslet bli en större utsläppsbov än kolet.

Ett tiotal länder menar nu i en skrivelse att EU-parlamentarikernas förslag hotar arbetet med att frigöra sig från ryskt fossilberoende och uppnå klimatmålen.

Läs mer: Regeringen fick nobben – inget gehör för ändrad syn på biomassa i EU

Enligt uppgifter till Ends Europe är det Finland som ligger bakom dokumentet, något som dock inte har kommenterats från finskt håll. De flesta länder som stöttar formuleringarna ligger i östra Europa, förutom Frankrike. Från början var det tio länder, men enligt uppgifter till Aktuell Hållbarhet har även Slovakien nu anslutit sig.

Det innebär att dessa länder tillsammans har en blockerande minoritet och att EU-länderna inte kan komma överens med EU-parlamentet om förnybartdirektivet – om de inte kan lösa vissa av de här frågorna eller locka över en hel del länder ur den här gruppen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev