Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Nya spelkonsoler drar mer energi

Publicerad: 11 september 2014, 08:18

Ett nytt test från Energimyndigheten visar att den senaste generationens spelkonsoler drar mer energi än sina föregångare. Myndigheten uppmanar nu användare att nyttja mer energieffektiva mediespelare för att titta på film och lyssna på musik.


Ämnen i artikeln:

Energimyndigheten

Ett nytt test från Energimyndigheten visar att den senaste generationens spelkonsoler drar mer energi än sina föregångare. Detta beror på att hårdvaran är kraftigare och grafiken har utvecklats. I ett pressmeddelande skriver Energimyndigheten att spelkonsolerna fungerar bra för spel, eftersom de är tre gånger mer energieffektiva än en dator som är avsedd för spelande. Vill man däremot lyssna på musik eller titta på film bör man använda sig av mer energieffektiva mediaspelare eftersom spelkonsolerna använder ungefär 50 gånger mer el för att spela en film jämfört med de mest energieffektiva mediaspelarna.

Energimyndighetens test visar också att spelkonsolerna använder energi även när det ser ut som att de är avstängda. Funktioner som röststyrning och automatiska uppdateringar drar ofta el helt i onödan. För att minska elanvändningen kan man välja att stänga av funktionerna.
Idag finns ekodesignkrav som bestämmer hur mycket energi ny hemelektronik får använda i så kallad nätverksstandby. De väntas spara 36 TWh årligen i EU från år 2020. De spelkonsoler som ingår i Energimyndighetens test är Xbox One och Playstation 4.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Energimyndigheten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.