onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Nytt lagpaket för EU:s kommande energipolitik sågas av miljörörelsen

Publicerad: 16 december 2021, 10:10

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen anländer till EU-mötet i Bryssel på torsdagsmorgonen. Foto: Johanna Geron/ TT

Onsdagens lagpaket kring EU:s kommande miljöpolitik möter hård kritik från miljörörelsen och gröna EU-parlamentariker.

Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogas

JR


På onsdagen presenterade EU-kommissionen delar av sitt lagstiftningspaket för unionens kommande energipolitik. Totalt var det fyra förslag som lades fram – ett om verktyg för att minska utsläppen från fossilgasmarknaden, en förordning för att minska metanutsläppen, en revidering av direktivet om byggnaders energiprestanda samt en icke-lagstiftande kommuniké om att öka koldioxidinlagringen i Europas jordbruk. 

I förslaget om fossilgas vill kommissionen revidera gasdirektivet och gasförordningen. Här finns bland annat förslag om definitioner och certifiering av koldioxidsnåla gaser som vätgas. Kommissionen menar här att certifieringar av ”koldioxidsnåla” gaser kan skapa problem då dessa kommer att behöva visa att de uppfyller ambitiösa krav. Samtidigt hoppas kommissionen att certifieringar kan ge marknaden incitament att värdesätta koldioxidsnål gas.

Vad gäller minskade metanutsläpp i energisektorn föreslår kommissionen bland annat obligatorisk mätning, rapportering och verifiering på företagsnivå för alla energirelaterade metanutsläpp.

Lagpaketet som lades fram under onsdagen mötte omedelbart stark kritik från miljörörelsen och flera EU-parlamentariker. 

”Att behandla förnybar vätgas och så kallad koldioxidsnål, fossil, gas på samma sätt är mycket riskabelt. Gazprom och gasindustrin kommer att gnugga händerna av glädje medan Europa blir mer beroende av fossil gas och dess volatila priser”, säger till exempel Davide Sabbadin, politisk chef för klimat och cirkulär ekonomi på miljörörelsens europeiska paraplyorganisation EEB, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev