Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Nytt pilotprojekt för delning av energi mellan fastigheter

Publicerad: 27 april 2021, 10:10

Hammarby Sjöstad.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Rise, KTH och en rad andra aktärer ska nu studera delning av energi mellan fastigheter.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Så kallade energigemenskaper handlar om att dela energi mellan fastigheter. Nu startar KTH tillsammans med forskningsinstitutet Rise två nya demonstrationsprojekt för energigemenskaper i Örebro och Stockholm där delning av energi mellan fastigheter, lokal solelsproduktion och lokala energilagringslösningar ska undersökas. 

De två energigemenskaperna placeras i befintliga bostadsområden i Örebro och Stockholm. I Örebro handlar det om det nybyggda bostadsområdet Tamarinden och i Stockholm om ett bostadsområde i Hammarby Sjöstad. 

Projektet är finansierat av Energimyndigheten. 

”Vi ser ett behov av att undersöka möjligheter och utmaningar kopplat till lokal lastbalansering och delning av energi eftersom det både kan fungera som en morot för lokala samhällen att satsa på smarta och hållbara energilösningar, men även ge systemtjänster till energisystemet i stort”, säger Peter Bennewitz, forskningshandläggare vid Energimyndigheten, i en kommentar.

Förutom Rise och KTH ingår också Örebro kommun, ElectriCITY, Ellevio, Enstar, KTC, Siemens, E.On och Örebrobostäder i projektet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev