Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Oljebolagen som är bäst och sämst på förnybart

Publicerad: 4 september 2019, 10:08

Det är stor skillnad mellan hur mycket oljebolag investerar i förnybar energi.

Foto: Mostphotos

Sju oljebolag står bakom 75 procent av branschens investeringar i förnybart. Europeiska bolag dominerar.


Oljesektorns investeringar i förnybar energi under 2019 har redan överstigit satsningarna under 2018. Men det är långt ifrån alla oljebolag som driver utvecklingen av sol-, vind- och bioenergi. En analys av branchens investeringar som gjorts av Bloomberg NEF visar att sju bolag står för ungefär tre fjärdedelar av investeringarna sedan 2010. Och alla bolag utom två är europeiska.

Under året har de sju bolagen gjort ungefär 70 affärer inom förnybar energi. Flest affärer står Shell för och bolaget har även gjort näst flest affärer sedan 2010. Flest affärer de senaste nio åren står franska Total SA för.

Av de sju kartlagda oljebolagen står amerikanska Chevron och Saudi Arabian Oil för den minsta delen av investeringarna. Hur oljebolagen väljer att investera skiljer sig också åt. Enligt Bloomber NEF experimenterar Shell exempelvis med svävande vindturbiner medan Total SA huvudsakligen satsar på solenergi och andra bolag på infrastruktur för laddning av el-bilar. Störst satsningar på insamling och lagring av koldioxid står Shell för.
”I och med att vätgasens roll ökar i betydelse och produktionskostnaderna för energiförsörjning med vätgas faller, kommer intresset från oljebranschen att öka”, säger Peter Doherty, analytiker på Bloomberg NEF, i en kommentar.

Antal affärer inom förnybar som de sju analyserade oljebolagen gjort per år sedan 2010. Källa: Bloomberg NEF

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.