Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Övertramp i debatten om byggreglernas energikrav

Publicerad: 24 januari 2019, 08:11

Eje Sandberg, Forum för energieffektivt byggande.

Boverkets arbete med att utarbeta nya energikrav i byggreglerna är ingen lätt uppgift. Den får stor betydelse för bebyggelsens utveckling i hållbarhet och med målen halverad energianvändning och fossilfritt. Men den kräver en seriös diskussion och övertänkta förslag, menar Eje Sandberg från Forum för Energieffektivt Byggande i en replik.


Inlägget från golv- och värmepumpsbranscherna ger snarast ett intryck av ren desperation där deras närmsta konkurrent, fjärrvärme ska trampas ner i fossilträsket. Hur man ska betrakta plastrester i avfallsbränsle som returvaruföretagen ansett vara för svår att återvinna kan diskuteras, även om det bara utgör ca 10 procent av fjärrvärmebränslet. Är det inte snarare tillverkare av emballage och plastprodukter som koldioxidutsläppet ska bokföras på, kritiseras, beskattas, etc?

Deras inlägg pekar dock på ett centralt problem i BBR-utformningen. Levererad energi är inte tillräckligt bra mått på om en byggnad är energieffektiv eller inte. Primärenergifaktorer som ska hjälpa oss att värdera de olika energislagen mot varandra kommer bli föremål för ständigt ifrågasättande från de parter som känner sig förfördelade. Att vi skulle få inlägg om detta var förväntat, men kanske inte på så låg nivå som värmepumpsbranschen nu går fram med. I de överläggningar där alla intressenter haft en dialog med Boverket har vi hittills varit överens om att byggreglerna inte ska vara formulerade på ett styrande sätt vad avser val av energislag. Detta val ska istället ske på kommersiella villkor utifrån dess olika egenskaper och konkurrensförmåga.

Boverkets tolkning av EU-direktivet och som även påverkar Sveriges utformning av energikraven, är att kravet ska utformas som ett primärenergital och därmed baseras på primärenergifaktorer för de olika energislagen. Vi har framfört att relationen mellan primärenergifaktorer för el och fjärrvärme då måste läggas på en nivå som minst motsvarar bra utformade värmepumpslösningar så att systemneutralitet erhålls. Vi har därutöver pekat på vikten av ett kompletterande energikrav i form av ett värmeförlusttal, som helt kopplar till byggnadens egenskaper vad avser värmeförluster och att detta ligger på en styrande nivå. Då skulle valet av energislag inte längre styras av BBR utan av lämpligheten för den aktuella byggnaden och vi skulle säkra att byggnaden oavsett byte av energislag förblir på samma energieffektiva nivå.

I debattinlägget oroar man sig starkt för att frånluftsvärmepumpar inte längre kommer väljas. Vår uppfattning är att teknik som inte längre är effektiv nog inte heller är intressant. Frånluftsvärmepumpar ska inte placeras i en ”skyddad verkstad” för att de inte håller måttet. Oron är berättigad. Ett lågenergihus på passivhusnivån (och det är dit vi ska snarast möjligt) får dubbelt så högt värmebehov om byggnaden förses med en frånluftsvärmepump istället för ett FTX-system som återvinner värme ur frånluften. Däremot kommer det finnas en betydande ersättningsmarknad i alla de småhus som redan har frånluftsvärmepumpar installerade. Dessa byts ju löpande ut till höga kostnader efter 10 – 15 år när de tjänat ut och då kan det vara svår att i efterhand komplettera med FTX-system. Läs mer om våra konkreta förslag på nya byggregler på vår hemsida; feby.se.

Eje Sandberg
Forum för Energieffektivt Byggande

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.