Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

På med paltorna som producerar energi

Publicerad: 8 december 2010, 08:14

Snart kan vi ladda mobilen genom att helt enkelt röra oss. Brittiska forskare har tagit fram ett nytt material som kan sys in i kläder för att generera energi.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Forskare vid University of Bolton har skapat ett nytt material som de kallar ”flexibelt piezoelektriskt fiber”. Materialet producerar energi vid rörelse och tanken är att det ska sys in i kläder för att ta vara på våra vardagsrörelser, skriver GoodCleanTech.

Det finns redan piezoelektriska material som tar till vara på rörelseenergi, och som används i till exempel armbandsur. Men de flesta materialen är för rigida för att kunna användas i kläder. Bolton-forskarna säger sig dock ha hittat en väg runt detta och att materialet är flexibelt nog för att sys in i kläder. Och då kan de användas för att ladda de batteridrivna prylar vi bär med oss.

– De mest direkta tillämpningarna kommer att finnas på området för mikroelektronikdrivna enheter med låg effekt, som mobiler, bärbara datorer, MP3-spelare och iPads – allt som kräver laddningsbara eller små batterier för att fungera, säger professor Elias Siores i ett pressmeddelande på universitetets hemsida.

Forskarteamet arbetar även med att lägga till solkraft i mixen för att göra kläderna så effektiva som möjligt.

– Självklart så lämnar du inte din bärbara dator ute i vind och regn, men den rörelse som uppstår när den bärs runt i sitt fodral, eller när den placeras nära ett fönster, skulle kunna generera tillräckligt med energi för att ladda den.

Forskningen har beviljats stöd på en miljon pund från Knowledge Centre for Materials Chemistry. Forskarna i Bolton arbetar nu tillsammans med GK Electronics och Nanchang Hangkok University i Kina för att vidareutveckla och kommersialisera materialet.

Nästa utmaning blir att förbättra energiomvandlingen så att materialet kan försörja system som kräver mer el.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.