Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Planetsolar seglar på solenergi

Publicerad: 17 augusti 2010, 07:24

Solenergiprojekten blir allt fler. Nu ska ett fartyg segla jorden runt på solenergi.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

En grupp optimistiska ekologer har byggt en helt solcellsdriven motorbåt som på 140 dagar ska köra Jorden runt, med start och mål i Medelhavet. Den 31 meter långa och knappt 15 meter breda båten ska besöka världsstäder som San Francisco, New York, Abu Dabi, Singapore och Darwin, bara för att visa att det är fullt möjligt att åka jorden runt på solkraft. Givetvis väljer man farvattnen runt ekvatorn där solen lyser som mest.

PlanetSolar har utrustats med standardteknologi som finns att köpa på marknaden idag. Avsikten är att visa att de förnybara energikällor och teknologin för att förbättra deras effektivitet finns redan idag och är tillförlitlig. Båten är också en utmaning rent energimässigt. Skulle man göra slut på den upplagrade energin i litium-jon-batterierna skulle båten stanna. Konstruktörerna ser det som ett meddelande till samhället om att spara på de begränsade resurser vi har.

PlanetSolar är ett multiskrovsfartyg vars övre däck är klätt med mängder av solceller. Fartyget byggdes på Knierim Yacht Club i Kiel i Tyskland och tog 14 månader att bygga. Avsikten är att kryssa jorden runt i 7,5 knop, vilket kan bli tufft för en soldriven båt.

Besättningen består av fyra personer, men under reklamturer vid event i olika hamnar kan båten rymma upp till 40 personer.

Gruppens alla resor med bil. flyg, tåg etc., registreras noga och man ersätter naturen för den koldioxid man åstadkommer, genom organisationen MyClimate.

Läs mer

PlanetSolar: www.planetsolar.org

Webbplatsen körs på servrar hos Horus Networks, som drivs med solenergi. Eftersom det inte finns någon solenergi på natten används elnätet som lagringsplats. Den energi som kommer från solcellerna motsvarar ungefär 1,5 gånger den energi som datorerna drar.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev