Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Programmet som energimäter varje server för sig

Publicerad: 2 mars 2011, 07:30

En testanläggning belägen utanför Karlstad har börjat testa en ny mjukvara som gör att man kan mäta energiförbrukningen för varje enskild server i datacenter.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Compare Testlab på Sätterstrand utanför Karlstad har nu börjat testköra en helt ny teknik för att mäta strömförbrukning på servrar i datacenter. Tekniken har utvecklats av det irländska företaget Stratergia och går under namnet Papillon vilket är en förkortning för Profiling and Auditing of Power Information in Large and Local Organisational Networks.

Papillon kräver inte någon fysisk mätare eller annan hårdvara, utan består endast av en mjukvara som installeras på varje server i en datorhall. Vinsten är att ett datacenter kan debitera sina kunder för exakt den energi som de förbrukar, och detta oavsett om det gäller fysiska eller virtuella servrar.

Sven Wedemalm som är verksamhetsansvarig på Compare Testlab berättar att mjukvaran har testats under cirka två månader och att man än så länge inte har stött på några större problem. Däremot har man fler testsessioner inplanerade under 2011, bland annat i virtuella miljöer, och då kan det kanske tänkas att det dyker upp något.

En annan fördel med Papillon är att man kan mäta och jämföra strömförbrukningen under olika förutsättningar, som till exempel genom att laborera med olika operativsystem, program och hårdvara.

– Vi har i våra tester redan konstaterat att en applikation drar mindre energi om vi byter operativsystem, säger Sven Wedemalm.

Testmiljön hos Compare Testlab består för tillfället av en master med fyra klienter, och anslutet till detta har man en traditionell energimätare för att kunna kontrollera resultaten från Papillon. Hittills har mjukvaran levererat samma mätvärden som den fysiska mätaren.

Utöver det faktum att man slipper använda fysiska mätare för att kontrollera förbrukningen av anergi ser Sven Wedemalm fler andra fördelar med Papillon. Han berättar bland annat att tekniken kan implementeras utan att man behöver göra några avbrott samt att den kan utnyttjas i samband med geografisk kapacitetsplanering, så kallad weather mapping, för att exempelvis få svar på var i en hall det finns kapacitet för fler maskiner.

När de första testerna så småningom har slutförts är tanken att Papillon ska installeras i en skarp driftsmiljö hos Redpill Linpro som driver ett datacenter på Sätterstrand. Företagets talesman Fredrik Steen säger att han ser ett stort värde i att kunna mäta energiförbrukningen för servrarna, både för dem själva och för deras kunder.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev