lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Regeringen föreslår lagändring – öppnar för ny kärnkraft på fler platser

Publicerad: 11 januari 2023, 09:35

Pressträff om ny kärnkraft med Romina Pourmokhtari och Ulf Kristersson Foto: Marko Säävälä/ TT

Ny kärnkraft ska kunna byggas på fler platser än idag, enligt ett förslag från regeringen. Målet är att öppna för klimatomställningen och industrins möjlighet att växa.

Ämnen i artikeln:

Romina PourmokhtariRegeringenBioenergiBiogasKärnkraft

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Texten har uppdaterats

Regeringen har lagt fram ett förslag för hur lagstiftningen ska ändras så att fler än tio kärnkreaktorer ska få byggas och på fler platser än de tre som gäller nu. Förslaget  presenterades av statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under en presskonferens som en del av klimatomställningen.

– Med förslagen vi skickar på remiss skapar vi de förutsättningar som behövs för att ställa om, konstaterade Romina Pourmokhtari under presskonferensen.

Idag begränsar lagstiftningen nybygge av kärnkraft till de platser där det redan finns reaktorer, alltså till Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. 

– Vi vill att man ska bygga reaktorer där de gör mest nytta för elsystemet, sa Romina Pourmokhtari.

Regeringen vill också se lagstiftning som gör det möjligt att bygga nya typer av reaktorer, till exempel små reaktorer av den typ som idag byggs i andra länder. 

– Det ger en ökad flexibilitet, och de ska också kunna producera värme och vätgas, berättade Romina Pourmokhtari.

Förslaget skickas nu på remiss och svar ska komma in inom tre månader. Regeringen räknar med att kunna presentera en proposition efter sommaren och att lagändringen ska träda i kraft 2024.

Under pressträffen framkom också att regeringen fortsätter att utreda återstart av de två nedslängda reaktorerna i Ringhals, trots att ägaren Vattenfall sagt att det inte är möjligt att genomföra. 

– Vi tittar på alla punkter i Tidöavtalet inklusive den, konstaterade Romina Pourmokhtari.

Möts av kritik – och positiva reaktioner

Regeringens planer möts av såväl kritik som av positiva tillrop. Bland kritikerna finns bland annat Greenpeace.

”Förslaget att öppna upp för ny kärnkraft på fler platser i Sverige kommer inte hjälpa människor i den energikris vi nu och fortsatt kommer att befinna oss i. Det tar minst ett decennium att bygga och kostar astronomiska summor jämfört med andra kraftslag. Tid och investeringar som hade kunnat gå till energibesparingsåtgärder och effektivisering, satsningar på storskalig solvärme för industrin och havsbaserad vindkraft som snabbt och kostnadseffektivt säkrar vår energiförsörjning i den nya tid vi befinner oss i”, säger Isadora Wronski, senior rådgivare på Greenpeace i en kommentar.

Bland de positiva finns bland annat Energiföretagen.

”Vi välkomnar att regeringen genomför dessa förändringar i ett läge när Sverige har ett stort behov av ny fossilfri elproduktion. Vi behöver mer vindkraft både till land och till havs och vi behöver mer planerbar elproduktion för att elsystemet ska fungera optimalt och här spelar kärnkraften en viktig roll. Det här är också ett viktigt steg för mer jämlika spelregler på elmarknaden”, säger Åsa Pettersson, vd för Energiföretagen som dock också efterlyser satsningar på andra energislag.

”Det är viktigt att regeringen i nästa steg skapar förutsättningar för en effektiv tillståndsprocess för ny kärnkraft liksom för andra utbyggbara kraftslag”, säger Åsa Pettersson.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev