Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Regeringen lanserar långsiktig modell för skydd mot höga elpriser – även till företag

Publicerad: 17 augusti 2022, 12:20

Mikael Damberg, Magdalena Andersson och Khashayar Farmanbar vid dagens pressträff.

Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen presenterar hur de höga energipriserna ska mötas, så att hushåll och företag ska få lägre kostnader under det pågående kriget i Ukraina.


Hela 60 miljarder kronor ”ligger och skvalpar” hos Svenska Kraftnät sedan elpriserna skjutit i höjden, i form av så kallade flaskhalspengar. Pengarna som är avsedda att användas för att bygga bort flaskhalsarna i elsystemet har på grund av de skyhöga elpriserna vuxit till ett större belopp än som går åt. Nu ska de gå tillbaka både till konsumenter och företag som en sorts återbäring i form av elprissstöd. Modellen för det ska tas fram på uppdrag av regeringen. Det berättade statsminister Magdalena Andersson på en presskonferens vid lunchtid, tillsammans med finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

– Ju högre elpriserna blir desto större belopp kommer det att handla om. Marknaden är inte skapad för sådana här extrema situationer som vi har just nu, sade Magdalena Andersson vid pressträffen.

Flaskhalsintäkterna ska återbetalas genom återbäring, sänkta priser eller motköp. Av de 60 miljarder kronor som ska betalas ut ska 30 miljarder gå till hushåll.

Enligt regeringen är skillnaden gentemot de förslag som presenterats av oppositionspartier dels att stödet även riktar sig till företag, dels att det är en långsiktig lösning. 

Stödmodellen kommer inte att vara klar innan valet, därför kom frågan på presskonferensen vad som händer om det blir regeringsskifte.

– Tanken är att de inbetalningarna ska gå till att bygga bort flaskhalsar, men med de pengar som ligger där nu är det helt omöjligt för svenska kraftnät att bygga ut i den takten. Jag har på riktigt svårt att tro att någon tycker att det här är feltänkt, svarade Magdalena Andersson.

Enligt Magdalena Andersson har det blivit tydligt att Ryssland påverkade energipriserna redan innan invasionen av Ukraina inleddes. Nu befinner vi oss enligt regeringen i vad som närmast är att betraktas som en krigsekonomi.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.