söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Regeringen öppnar dörren till mer kärnkraft – och tvingande krav på solcellsinstallation

Publicerad: 22 juni 2022, 08:57

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) vid en pressträff på tisdagen. Foto: Ali Lorestani/TT

Regeringen har presenterat ett åtgärdspaket på energiområdet där bland annat användningen av små modulära kärnkraftsreaktorer ska utredas.
Efter valet bjuder regeringen in samtliga riksdagspartier till energisamtal.

Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogasKärnkraftFörnybar EnergiVattenkraftSolcellssystemSolenergiSolkraftVindenergiVindkraft

JF


För att kunna öka den fossilfria elproduktionen de kommande åren har regeringen tagit fram ett åtgärdspaket på energiområdet. Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) höll i presentationen tillsammans med energiminister Khashayar Farmanbar (S) på tisdagseftermiddagen. 

Regeringen ger Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att ta fram nya föreskrifter för ny reaktorteknik, exempelvis så kallade små modulära reaktorer. I myndighetsuppdraget ingår också att se över hur de reaktorer som nu är i drift kan fortsätta användas. 

Åtgärdspaketet innehåller även förslag kopplat till sol-, vatten- och vindkraft. Bland annat kommer regeringen att utreda möjligheten att ställa krav på att solceller installeras på offentliga och kommersiella byggnader. Aktuell Hållbarhet har tidigare skrivit om att det är tveksamt att elnätet klarar av en sådan massiv utbyggnad av solkraft.

På vindkraftsområdet upprättas ett nytt mål om att halvera tiden för att få tillstånd att bygga verk långt ute till havs. Målet ska uppnås genom att bland annat se över rådande lagstiftning och effektivisera handläggningen, enligt regeringen. 

Därutöver kommer ett nytt system att tas fram för att kompensera de som ”påtaglig påverkas” av vindkraftsutbyggnaden. 

Efter valet vill regeringen bjuda in samtliga partier i riksdagen till ”nya breda energipolitiska samtal”.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev