tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Regeringen vill se mer havsbaserad vindkraft – säger ja till Vattenfalls storsatsning

Publicerad: 19 maj 2022, 10:00

Foto: JONAS EKSTROMER

Regeringen ger förnyat tillstånd för statliga energibolaget Vattenfalls havsbaserade vindkraftprojekt Kriegers flak. Det meddelade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) vid en presskonferens på torsdagen.

Ämnen i artikeln:

VindkraftverkBioenergiBiogasVindenergiVindkraft

JF


Regeringen har beslutat att ge förnyat tillstånd till Vattenfalls havsbaserade vindkraftsprojekt Kriegers flak. Den planerade vindparken kommer att ligga 30 kilometer söder om Trelleborg. 

Ändringen innebär bland annat att större vindkraftverk kan byggas och att tillståndstiden förlängs från tidigare 30 till 35 år. 

– I grund och botten handlar det om att regeringen vill stärka Sverige genom att bygga ut vår inhemska elproduktion och bryta beroendet av fossil energi, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) vid en presskonferens på torsdagen. 

Vattenfalls vindkraftsprojekt beräknas stå klart år 2027 med en årlig produktion på mellan 2,3 och 2,8 terawattimmar. Det motsvarar den årliga elförbrukningen för ungefär 500 000 villor i Sverige.

– Sveriges långa kust ger oss mycket goda möjligheter att bygga vindkraft långt ut till havs – långtifrån samhällen och bostäder, säger Annika Strandhäll (S) vidare. 

Delar av vindkraftsområdet på Kriegers flak har på senare år klassats som Natura 2000-område. Under våren 2021 gav Länsstyrelsens sitt tillstånd och sedan dess har miljödepartementet arbetat med att färdigställa handläggningen för tillståndet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev