Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så fasas den nya energimärkningen in på marknaden

Publicerad: 3 november 2020, 09:33

Under en övergångsperiod gäller dubbla energimärkningssystem på marknaden för vissa hushållsprodukter.


Den 1 mars 2021 kommer den nya generationen energimärkning. Fram till dess gäller den tidigare generationen märkning. Men redan nu startar förberedelserna för att övergången till den nya energimärkningen, meddelar Energimyndigheten. 

Detta innebär att tillverkarna under en begränsad tid med start från 1 november 2020 skickar dubbla energimärkningsetiketter med en och samma produkt. Både de nya och de nuvarande energimärkningsetiketterna.

Säljare får dock aldrig visa två energimärkningar samtidigt på en produkt i butik eller i e-handel. Det samma gäller i reklam. Den nuvarande energimärkningen ska fortsatt användas fram till 1 mars 2021.

Det här innebär att energiklasser med skalan A-G ska ersätta tidigare A+++-D. Därmed försvinner märkningstegen A+++, A++ och A+. De nya energimärkningsetiketter kommer också att ha en QR-kod – som länkar till mer information.

Energimärkningen i sin nuvarande form har funnits i 25 år. Idag är de flesta produkter på marknaden i de effektivaste energiklasserna A+++ eller A++.

”En ny energimärkning gör det enklare att handla smart samtidigt som den utmanar tillverkare och branscher att bli ännu bättre”, säger Eva-Lotta Lindholm, projektledare Energimyndigheten, i en kommentar. 

Produkter som får ny energimärkning 1 mars 2021 är kylar och frysar, vinkylar, diskmaskiner, tvättmaskiner, kombinerade tvättmaskiner och torktumlare, TV-apparater samt bildskärmar som till exempel separata datorskärmar.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.