Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så ger 3D 20 gånger bättre energiutveckling i solceller

Publicerad: 28 mars 2012, 11:40

Forskare vid MIT har upptäckt att de kan öka energiutvecklingen tjugofalt genom att stapla solceller i 3D-konfigurationer.

Ämnen i artikeln:

SolenergiSolceller

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Forskare vid MIT har upptäckt att energiutvecklingen från solceller kan ökas kraftigt om man staplar cellerna i 3D-konfigurationer som torn eller kuber. Det rapporterar Treehugger. 3D-designen kan generera upp till 20 gånger så mycket energi som platta solsceller med sama basarea.

Foto: Allegra Boverma/MIT

MIT-forskarnas 3D-designer får en bättre effektivitet på grund av att solcellerna vinklas så att de fångar solljuset också när solen ligger nära horisonten under morgonen, kvällar och under vintern. Forskarna har fått fram de teoretiskt mest effektiva 3D-formerna genom att köra en rad datoralgoritmer där de testat dem i olika avstånd, grader, väderlekar och säsonger genom en analytisk mjukvara. Därefter byggde man tre olika modeller – två olika sorters kuber och ett torn. Slutligen testade man dessa modeller på taket till laboratoriet under ett antal veckor.

Ökad energiutveckling är emellertid inte den enda fördelen med att stapla solceller i torn eller kuber. En annan fördel är att energin blir mer kontinuerlig och förutsägbar, vilket gör att solkraften enklare kan kopplas till elnätet. På MIT räknar man med att de här konstruktionerna visserligen kommer att bli dyrare att bygga, men att den ökande effekten ändå gör konstruktionerna lönsamma. På MIT har man slutligen valt att fokusera på torndesignen, då den enkelt kan forslas platt och vecklas ut först då solcellerna ska installeras.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev