lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så har förnybar energi använts genom historien

Publicerad: 23 februari 2016, 10:20

Människan har i alla tider nyttjat naturens krafter när muskelstyrkan inte räckt till. Här kommer en historisk överblick av energislagen.

Ämnen i artikeln:

Förnybar Energi

Vind och vatten har i alla tider nyttjats som transportmedel, berättar Forskning.se. Människor följde strömmarnas krafter på flottar och satte sedan segel för att nå destinationer längre bort. När hjulet uppfanns användes både vind och vatten för att driva runt hjulet och på det sättet utvinna energi. Fynd visar att väderkvarnar ska ha används i Japan och Kina redan för 3 000 år sedan.

I början av medeltiden blev väderkvarnar även vanliga i Europa och i slutet av 1800-talet fanns det närmare en halv miljon väderkvarnar på jorden. Dess funktion var att driva sågverk och andra industrier, mala säd och pumpa bort vatten från odlingsmarker.

Vindkraft var fram till slutet av 1800-talet den vanligaste förnybara energikällan. Efter den tiden gick vattenkraften om och nyttjades genom vattenhjul i vattenfall och forsar för att driva järnbruk, smedjor, sågar och kvarnar. Sedan utvecklades även vattenturbiner och när elektriciteten kom kunde den utvunna energin fraktas till andra platser.

Sveriges första vattenkraftverk byggdes 1882 vid ån Viskan som rinner norr om Varberg. Forskning visar att 85 procent av Sveriges vattendrag har nyttjats för att utvinna energi. De första fördämningarna gjordes för över 1 000 år sedan.

Sverige var även först i världen med att kommersiellt kraftöverföra energi på längre distans år 1893. Det var en 15 kilometer lång sträcka mellan Hällsjöns vattenkraftstation och gruvfälten i Grängesberg. År 1965 stod vattenkraften för 95 procent av elproduktionen i Sverige.

Läs mer här. 

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev