Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så kan Sahara lösa vår energiförsörjning

Publicerad: 19 november 2012, 09:06

Nordafrikansk solenergi löser både sociala och ekologiska problem, menar tre miljödebattörer.


Ämnen i artikeln:

Solenergi

Det finns en outnyttjad rikedom som borde räcka för att försörja Europa med energi och samtidigt ge de nordafrikanska folken goda inkomstmöjligheter, skriver tre debattörer på DN-debatt.

Potentialerna är mycket goda.

Enligt flera forskningsstudier skulle Sahara kunna förse Europa med all el som behövs. Det räcker med en yta som motsvarar ett mindre europeiskt land. Sådana anläggningar skulle enligt debattörerna kunna kopplas ihop med EU:s satsning på vätgasbilar.

”Storskalig solcellstillverkning, omställning till jord- och bergvärme, storskalig omställning till vätgas som drivmedel, omfattande järnvägsbyggen – det är mycket som måste ske om vi ska ta hänsyn till de allvarliga risker som är förbundna med klimatförändringen. Samtidigt är detta en chans att komma ut ur den känsla av hopplöshet som eurokrisen ställt oss inför”

skriver Johan Rockström (professor och chef för Stockholm Resilience Center ) Anders Wijkman (ordförande i Romklubben) och
Karl Erik Lagerlöf (Etikkommissionen Alamy) på DN:s debattsida.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Solenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News