tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så klarar vi oss på 27 procent av energin

Publicerad: 28 januari 2011, 09:50

Med befintliga metoder så skulle den globala energianvändningen kunna minskas med nästan tre fjärdedelar, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

GreentechIngenjörMiljöteknikCleantechBioenergiBiogasEnergieffektiviseringForskningTeknik

Oftast handlar diskussionerna om att utveckla mer hållbara sätt att generera energi på, men minst lika viktigt är givetvis hur vi använder energin. Enligt en ny studie, presenterad i New Scientist, så menar forskare från University of Cambridge att den globala energianvändningen skulle kunna minska med hela 73 procent – enbart genom att använda befintliga tekniker och det kunnande som redan finns.

Beräkningarna bygger på en teoretisk situation där ”bästa praxis” används i alla byggnader, fordon och industrier.

Förändringarna inkluderar till exempel att alla byggnader utrustas med treglasfönster och 30 centimeters skalmursisolering. Dessutom krävs det att vi tvättar och diskar i lägre temperaturer, undviker att koka vatten utan lock och kör bilar som väger max 300 kilo.

– Vi tror att det är ganska osannolikt att vi hittar ett bra svar på hotet om global uppvärmning ifall vi bara ser till utbudssidan. Men om vi kan skära ner ordentligt på vår efterfrågan så ser alternativen mer realistiska ut, säger Julian Allwood, som är en av personerna bakom studien.

Forskarna är väl medvetna om att det kanske inte är helt realistiskt att introducera alla effektiviseringar på en gång.

– Våra 300-kilosbilar skulle ligga illa till vid krockar om de möter tyngre fordon som kommer från andra hållet. Men de hårdare utsläppskraven för personbilar, främst i Europa, kommer så småningom att pressa ner genomsnittsvikten för fordon.

Enligt Nick Eyre, som leder Lower Carbon Futures-gruppen vid Univeristy of Oxford, så kan forskarnas beräkningar till och med vara lite väl konservativa. Till exempel så är det möjligt att utforma byggnader som är energieffektivare än de passivhus som studien använt sig av som standard.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev